БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 100 ЛЕВА

ДЕТСКИ ЩРИХИ

Днес ще Ви запознаем с Минчо. Той е всестранно развит и интересен млад мъж, който работи в областта на художествената дърворезба, скулптурата, интериорния дизайн, живописта, както и в някои други сфери. Със своите скулптури, подбрани за различни студентски и национални изложби, Минчо показва начина си на заемане на синтезирана информация от формите на Природата, докато частно поръчаните му произведения покриват цял спектър от теми, материали и изработка. Той завършва Училището за приложни изкуства в София и след това продължава обучението си в Националната художествена академия. 

GOLOKA: Здравей, би ли се представил?

МИНЧО: Казвам се Минчо Тодоров и по професия и призвание съм пластик! Занимавам се с дърворезба, скулптора, рисуване, интериор и екстериор. През изминалите осем години се занимавам и с преподаване по рисуване и моделиране на деца. Имам детска школа към Детски център “Деца Слънца“, където преподавам в последните четири години. 

GOLOKA: В началото на юли е открита изложба с рисунки на твои ученици. Може ли да ни разкажеш за това?

МИНЧО: В последните две години течеше подготовката на тази изложба с участието на деца, които посещават художествената школа към центъра! Името на изложбата е “Детски Щрихи” и я открихме на 1-ви юли. Може да се разгледа до края на месец юли в Зала 2 в Комплекс Антична Сердика, която е част от Музей за история на София. Участниците са петнайсет талантливи деца и представят подбрани рисунки от последните четири години!

GOLOKA: Как избра точно тези деца за участници в изложбата и защо реши да направиш изложба за тях?

МИНЧО: Децата не ги избрах аз, това е естествен подбор през изминалите години в художествената школа. Има много родители, които подтикват и настояват децата им да се занимават с определени неща, докато тези конкретни деца сами искат да рисуват, да създават. Те са различни. Те имат невероятен усет и проницателност, въпреки невръстната си възраст. Най-малките ми ученици са на пет години и често се случва да рисуват своите рисунки по усещане със златно сечение. Имало и невероятни случаи на опити за рисуване на човешки портрети, където деца постигат завидна прилика още от първия опит. Такива рисунки са част от изложбата, няма как да ги подмина. Невероятно е! Просто не можеш да повярваш, когато ги видиш, че са нарисувани от толкова малки деца! Тук главната роля на учителя е да напътства ученика, така че той да не се отказва и да продължава да се развива! Виждам тяхното желание и малко или много припознавам себе си в тях. Иска ми се днешното общество да насочи вниманието си към тези толкова даровити деца, а те- децата да усетят колко са добри в това, което правят още в самото начало! Това е смисълът на тази изложба, която вече е една осъществена моя мечта.

GOLOKA: Какво е различното на тези деца?

МИНЧО: Представете си колко хубаво би било да откриете своя талант, онова, в което ви бива, онова което ви харесва истински още на 6-8 годишна възраст! Е, тези деца обичат да рисуват. Почти всички от тях излизат пред публика и показват свои художествени произведения за първи път! Целта на тази изложба е те да се докоснат до идеята за публика, да видят какво е това да си част от изложба. Още повече, ако допуснем, че рисуването е тяхното нещо, призванието им, част от изначалната им същност, то изложбата единствено може да им помогне да не се отказват от мечтите си, да се мотивират и да надграждат щастливи себе си!

GOLOKA: Какви са темите на рисунките в изложбата?

МИНЧО: Темите са разнообразни: от рисуване на различни животни и и растения, усвояване на  художествени техники, запознаване с делото на личности, повлияли положително в световен мащаб, до научаване за някои от най-значимите, според мен, художници в историята на изкуството. Ааа, да! Някои от рисунките, участващи в изложбата, са част от уникалните ни тематични уроци – рисуване от натура на живи екзотични животни. Смея  да твърдя, че никъде у нас такова нещо не е правено по време на уроци по рисуване с деца.

GOLOKA: Рисуване от натура на животни, какво значи това?

МИНЧО: Имам доста добри приятели биолози, които съм канил за наши гост-преподаватели! Когато са ни посещавали, за което съм им адски благодарен, често са носели със себе си, освен завидните си познания и по някое животно, като: кралски питон, брадата агама, леопардов гекон, различни жаби и др. Едно е да покажеш някое животно на снимка и дори на видео на децата и те да го нарисуват, а съвсем различно е когато специалист в дадената област ти разкаже за това животно и то е пред теб в този момент, за да го нарисуваш! Уникални преживявания, които несъмнено са се отпечатъли върху рисунките на учениците ми. Незабравими моменти са това! Гостували са ни херпетолози като Мирослав Славчев и Емилия Вачева, биолозите Петко Петков и Пламен Петров. Тук искам да спомена и урока ни за графити изкуството заедно с НАСИМО, както и урока с невероятното семейство Трифоновски- съпругата и дъщерята на уникалния български художник Тома Трифоновски.

GOLOKA: Какво най-често казваш на учениците си?

МИНЧО: Никога да не се отказват от това, което обичат истински!

Повече за МИНЧО тук: Instagram / Facebook / Сайт

Абонирайте се за НОВИНИТЕ на GOLOKA и станете част от бандата, за да сте в час с всички нови продукти, промоции, събития и интересни #дейни агенти на светлината. За още повече ни следете в инстаграм: @golokawear и @golokagang

 #действай #GoForIt #golokawear #golokagang #golokafest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се, за да си в час

Публикации

ГРАФИТ НА ЛЕВСКИ И БОТЕВ

  Здравейте, приятели! Някои от вас знаят и помнят, други може би не са разбрали или са забравили, но ние ще напомним за нещо велико, което случихме заЕдно миналата 2023-та [...]
Виж повече

ГАЗАРА ЗАВИНАГИ

Хора, загубихме приятел, а българският рап загуби гениален бийтмейкър и МС, което палеше микрофоните, грамофоните и сцените – ГАЗАРА. Хип хопът никога няма да е същият. Правим тази тениска с идеална цел, [...]
Виж повече

СВЕТЪТ НА ЕДНАКВИТЕ

Светът на еднаквите е един проект, обръщащ специално внимание на децата с дислексия, които твърде често остават масово неразбрани. Основна причина затова възниква най-вече поради недостатъчната информираност по въпроса в [...]
Виж повече

Express your love for hip hop, skate and streetwear in just one GO.
#GoForIt

Абонирайте се за електронния ни бюлетин
Goloka burning wear // supported by digifox

Subscribe to our newsletter

Subscribe and get weekly emails about promotinos, hip hop news and other.

JOIN GOLOKA GANG

Sign up to our newsletter and
GET 10% off your first purchase.